Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Stefan Molders | Molders Media - Maandag 29 Februari 2016

  Verschil tussen een slangenboor en azobe slangenboor

  Wat is een slangenboor?

  Een gewone slangenboor wordt gebruikt om te boren in zachte houtsoorten. Het betreft hier vuren, grenen, maar ook Europees hardhout. Met een gewone slangenboor is het bijvoorbeeld probleemloos mogelijk om te boren in met name meranti. Kenmerkend voor de gewone slangenboor is dat deze aan de voorzijde een punt heeft die is voorzien van een fijne schroefdraad. De voorsnijder waarmee een slangenboor is uitgerust zorgt er voor dat er in eerste instantie een mooi en precies rond gat wordt gemaakt waardoor de nerf netjes wordt afgesneden.

  Wanneer de voorsnijder zijn werk heeft gedaan volgt de spiraal. Deze zorgt voor een uitstekende afvoer van het verspaande hout. In principe is het niet onmogelijk om met een slangenboor te boren in tropisch hardhout. Wanneer je dit doet zal je evenwel merken dat de kop aan de voorzijde bij de voorsnijder zal vol lopen. Bovendien wordt het hout dat hierin zit hard en zal het verbranden waardoor je niet meer verder kan boren. In deze situatie dien je evenwel gewoon de prop te verwijderen zodat deze geen probleem meer kan vormen. Een slangenboor beschikt tot slot over een zogenaamde no-axis aansluiting. Dit wil zeggen dat de as uit zes vlakke kanten bestaat waardoor het doorslippen in de boorkop wordt voorkomen.
   

  Waarvoor wordt een azobe slangenboor gebruikt?

  Nu je weet wat een gewone slangenboor precies is, is het tijd geworden om te kijken in de richting van de azobe slangenboor. Deze boor lijkt in eerste instantie erg veel op zijn grote broer, maar er zijn diverse kleine aanpassingen aan uitgevoerd die er voor moeten zorgen dat het op efficiëntere wijze mogelijk wordt om in tropisch hardhout te kunnen boren. De schroefdraad die zich aan de voorzijde bevindt is bijvoorbeeld een stuk grover. Deze grovere structuur zorgt er voor dat ze wat agressiever in hout kan boren. Bovendien is er bij een azobe slangenboor geen sprake van een voorsnijder waardoor de kop niet vol kan lopen en het daarin aanwezige hout dus niet kan verbranden. Dit zorgt er in de praktijk voor dat je niet continue de boor hoeft terug te trekken wat het comfort en de efficiëntie alleen maar ten goede komt.

  Een azobe slangenboor beschikt bovendien aan de voorkant over een zogenaamde vrijloop. Deze heeft een boor met een specifieke diameter. Bovendien is de boor achter de vrijloop een beetje dunner wat er voor zorgt dat er minder wrijving en dus ook warmte ontstaat. Dit zorgt in de praktijk voor een aanzienlijk langere levensduur. De azobe slangenboor is net als de gewone slangenboor eveneens voorzien van een no-axis aansluiting. Deze zorgt er ook in het geval van de azobe slangenboor voor dat doorslippen kan
  worden voorkomen.
   

  Visuele verschillen

  Tot slot stellen veel mensen zich de vraag hoe ze nu precies het verschil tussen een gewone en een azobe slangenboor moeten zien wanneer beiden in de gereedschapskist zijn terug te vinden. In eerste instantie is het zo dat de gewone slangenboor steeds blank is met zwart. De azobe slangenboor daarentegen beschikt over een combinatie van blank met geel of goud in de spiraal. Door hier rekening mee te houden kan je er dan ook altijd zeker van zijn dat je steeds gebruik maakt van de meest ideale boor voor het hout in kwestie.

  Hier lees je nieuwste blogs

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking