Met draadtappen kun je eenvoudig gezegd draad tappen. Maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? Als we het hebben over draadtappen, dan gaat het over het creëren van schroefdraad. Een draadtap is schroefvormig en wordt in materiaal gedraaid of geboord om zogenaamde inwendige schroefdraad in het materiaal te snijden. Tappen is dus het snijden van schroefdraad in een geboord gat.
Bij het snijden van schroefdraad onderscheiden we inwendige en uitwendige draad. Het tappen van schroefdraad kan met de hand of machinaal gedaan worden. We onderscheiden dus handtappen en machinetappen
Een (geboord) gat met schroefdraad heeft inwendige draad. Terwijl de bout die erin gedraaid wordt is voorzien van uitwendige draad. Voor het snijden van uitwendige draad gebruiken we snijplaten of snijmoeren.
Draad tappen of schroefdraad tappen doe je dus met de hand of machinaal. Het is zeer belangrijk dat de draadtap haaks op het materiaal komt te staan, omdat anders de schroefdraad mogelijk scheef in het materiaal getapt wordt.
Daarnaast is het belangrijk dat het weggesneden materiaal goed wordt afgevoerd. Dit noemen we het afvoeren van spanen.
Om die reden is een draadtap nooit volledig rondom voorzien van schroefdraad, maar zijn er inkepingen in de lengterichting van de tap voor het afvoeren van de spanen. Ook zorgen deze inkepingen voor de toevoer van snijolie als je dit gebruikt bij het tappen.
Ga je de draad met de hand tappen, dan gebruik je hier een wringijzer bij. Belangrijk bij het tappen van schroefdraad is dat je bij elke halve slag die je draait, een kwartslag terug draait om de spanen af te voeren. Hiermee voorkom je dat je tap breekt of je de getapte schroefdraad onbewust kapot draait.
Elke schroefdraad heeft zijn eigen maat draadtap. Waarbij de diameter van de schroefdraad en het aantal draden per inch de belangrijkste maten zijn. Het aantal draad omwentelingen per inch, of Threads Per Inch wordt vaak als TPI uitgedrukt. Een houtschroef heeft vaak een vrije grove draad, terwijl een metaalschroef een relatief fijne draad heeft. Een fijne draad heeft dus een hogere TPI.
Aangezien het tappen van draad voornamelijk in metaalsoorten gebeurt, wordt daar vaak een fijne draad voor gebruikt. Het meest gestandaardiseerde systeem is het metrische systeem. Het ISO metrisch gestandaardiseerde systeem wordt uitgedrukt als M.
M2, M3, M4, enzovoorts. M3 heeft een buitendiameter van (ongeveer) 3 mm en een gestandaardiseerde TPI. Wil je dus een draad tappen voor het bevestigen van een M5 boutje, gebruik je hier logischerwijs een M5 draadtap voor. Metrische tappen zijn de meest voorkomende draadtappen voor de meest gangbare doeleinden.
Standaard schroefdraad draaien we met de klok mee vast. Dit noemen we rechtse draad. Om linkse draad te tappen is logischerwijs een draadtap nodig voor linkse draad. Standaard zijn draadtappen voorzien van rechtse draad. Heb je toch een linkse tap nodig, let hier dan goed op bij aanschaf.
Bij Borenexpert bestel je eenvoudig je draadtappen. Snel uit eigen voorraad geleverd en vanaf €50,- excl btw gratis verzonden. Uitstekende kwaliteit draadtappen voor uitstekende kluskwaliteit. Draadtappen koop je bij de expert. Bel ons dus gerust voor advies welk product het beste bij jouw doeleinden past. Tel: 078 - 2040 765