Met handtappen of een handtappenset wordt schroefdraad gesneden in een geboord gat. Het snijden of tappen van schroefdraad wordt gedaan met een handtapset, zodat er vervolgens bijvoorbeeld een boutje in gedraaid kan worden. Indien dit niet machinaal wordt gedaan met machinetappen maar met de hand gebeurt, gebruikt we hiervoor een handtap.
Handtappen worden meestal als handtappenset verkocht. Een handtappenset bestaat uit drie losse handtappen. We onderscheiden 3 handtappen voor 3 snijfases:
- Voorsnijder
- Middensnijder
- Nasnijder
Als eerste stap van de handtappenset gebruiken we de voorsnijder. Te herkennen aan de conisch gevormde punt, gaat deze handtap eenvoudig het geboorde gat in en wordt er een begin gemaakt met het tappen van de schroefdraad. Omdat er nog geen draad gesneden is kost het beginstuk relatief veel kracht en moet de handtap hard werken. Door de conisch gevormde punt wordt de snijkracht gecentreerd op een kleiner deel van de tap, zodat dit makkelijker tapt. Dit voorkomt dat de handtap eventueel breekt.
De uitwendige draad van deze handtap is minder diep, zodat de het begin van de schroefdraad slechts oppervlakkig gesneden wordt. De schroefdraad wordt op deze manier niet in één keer gesneden, wat de kwaliteit van de draad ten goede komt.
Als tweede stap van de handtappenset gebruiken we de middensnijder. Deze handtap is iets minder conisch, maar niet zo recht als de nasnijder. De schroefdraad is scherper gevormd om dieper mee te snijden. Het doel is dan ook het voorsnijden verder uit te diepen.
Als laatste stap van de handtappenset gebruiken we de nasnijder. Deze tap is vrijwel recht en snijdt de draad volledig. Met het nasnijden voer je de laatste restjes snijmateriaal af en til je de kwaliteit van de draad naar het hoogste niveau.
Er zijn diverse momenten waarop een handtapset erg handig is. Handtappen is een nauwkeurig werkje met als voordeel dat je goed aanvoelt wat je precies doet.
Heb je een dolgedraaide schroef, dan is de kans vrij groot dat de inwendige schroefdraad in het gat kapot gegaan is. Stel je voor dat dit een M3 schroefdraad is met voldoende materiaal (vlees) eromheen. Dan kun je er voor kiezen om de het gat iets uit te boren en met een handtap nieuwe schroefdraad te tappen. In dit geval ga je dan voor een maatje groter, dus een M4 handtap. Je gaat dan wel weer alle drie de stappen van het handtappen door.
Heb je de schroefdraad beschadigd omdat je bijvoorbeeld een schroef met een andere TPI erin gedraaid hebt. Dan corrigeer je dit met een handtap. Door een handtap te gebruiken hersnijd je de origineel getapte schroefdraad en voer je eventueel beschadigde delen/spanen af uit de schroefdraad. Vaak kun je dit probleem dus met de nasnijder oplossen. Op die manier draai je vervolgens de juiste bout weer probleemloos in de schroefdraad.
Met alleen een handtappenset ben je er niet. Want waarmee houd je de handtap vast? Met je hand, hoor ik je denken. Dat klopt, maar je wilt wel kracht kunnen zetten. Als hefboom gebruik je daarom een wringijzer. Heb je hier onvoldoende ruimte en bewegingsvrijheid voor, dan gebruik je een tapkruk met ratel.
Handtappen met een handtapset blijft een nauwkeurig werkje. Het is belangrijk om rustig te tappen en goed te voelen en kijken wat je doet. Het is zeer belangrijk dat je de tap loodrecht op het materiaal plaatst, zodat de schroefdraad netjes recht aangebracht wordt.
Bij het handtappen draai je steeds een halve slag in en vervolgens een kwartslag terug, zodat weggesneden materiaal goed wordt afgevoerd. Ook wordt de snijolie op die manier optimaal verspreid via de inkepingen in de tap. Let op! De spanen die je uit het materiaal snijdt zijn scherp en kunnen metaalsplinters bevatten.
Hoge kwaliteit handtappenset koop je eenvoudig en snel bij Borenexpert. Keuze uit diverse handtappen, handtapset en maatvoeringen.
Kwaliteit koop je bij de expert. Toch nog vragen? Neem gerust contact met ons op.
Gratis verzonden vanaf €50 excl. btw en uiteraard snel geleverd voor zowel de thuisklusser als de professional.